- 1. Mitä on melaniini?
- Melaniini määrittää hiusten, silmien ja ihon luonnollisen värin. Melaniinia tuottavat solut ovat nimeltään melanosyyttejä.
- 2. Miten melaniini syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa?
- Hiusnystyn pinnalla on melanosyyttisoluja, jotka valmistavat melaniinin.
- 3. Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa? Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa?
- Hiusten luonnollisen värin ihmisen elämän eri vaiheissa määrittelee geenit, jotka sijaitsevat jokaisen melanosyytin tumassa. Tavallista on se, että lapsena hiukset ovat eriväriset verrattuna aikuisuuteen. Suurimalla osalla hiusten aikuisuuden aikainen väri muuttuu iän lisääntyessä niin, että osa melanosyyteistä lopettaa melaniinin tuotannon. Kun melaniinin tuotanto loppuu, hiukset muuttuvat värittömiksi.
- 4. Mikä on vitiligo?
- Vitiligo on autoimmuunisairaus, jolloin melanosyyttisolut eivät kykene tuottamaan melaniinia. Se näkyy värittöminä pälvinä ihossa ja sillä alueella kasvavissa hiuksissa. Vitiligohiuksen värjäämiseen pätee samat ohjeet kuin harmaiden hiusten värjäämiseen.
- 5.Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen?
- Ihmisen hiukset harmaantuvat, koska väriaineen eli pigmentin tuotanto lakkaa. Värittömien hiusten sekoittuessa värillisten kanssa, tulee esiin erilaisia harmaan sävyjä. Harmaan sävy määräytyy värillisten hiusten värin mukaan. Geenit ohjaavat melanoosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon iän karttuessa.
- 6. Hiuksissa voi olla kolmenlaisia erilaisia melaniineja. Kuvaile niitä tarkemmin.
- Rakeinen väriaine, eli eumelaniini:
- -Heijastaa punaista keltaista ja sinistä valoa. Ihminen näkee tämän ruskeana.
- Hajanainen väriaine eli feomelaniini:
- -Heijastaa keltaista ja punaista valoa. Punahiuksisilla feomelaniinin määrä on suurin. Myös punaruskea hius sisältää feomelaniinia.
- Sekamelaniinit (sekä eumelaaninin ja feomelaniinin ominaisuuksia):
- Sekamelaniineista ei ole tutkimustietoa, ja onkin oletettavaa että niiden mahdollinen olemassaolo ei vaikuta millään tavalla käytännön työhön, sillä kaikista hiuksista löytyy joka tapauksessa sekä eu- että feomelaniineja (harmaantuneita ja albiinohiuksia lukuunottamatta).
- 7. Henna-kasvi on yksi hiuksen luonnosta saatava keinotekoinen väriaine. Millaista harmia se voi aiheuttaa värjäyksessä kirjan mukaan ja miksi?
- Hennavärjäyksen yhteydessä metalleja pääsee hiukseen, jolloin ne edistävät hapen vapautumista. Pahimmillaan tästä seuraa ennakoimaton määrä pysyviä happivaurioita.
- 8. Suoraväri -ainesosa on toinen kirjan mainitsemista keinotekoisista väriainesosista. Miten tunnistat suoraväriaineen
- a.INCI -listan perusteella
- Tavallisimmat suoräväriaineosatyypit blue 4, brown 6, yellow 13, orange 3, red 80, 2-nitro ja 6-nitro.
- b.koostumuksen ja olomuodon perusteella
- Suoravärin tunnistaa siitä, että aine on yhdessä pullossa, eli ei siis koostu sekoiteltavista aineosista. Lisäksi on hyvä tarkistaa varoitusmerkinnät: Jos varoitetaan allergisesta reaktiosta tai suositellaan, että ei alle 16- vuotiaalle, niin silloin kyseessä on todennäköisesti hapettava väri eikä suoraväri.
- 9. Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla?
- Niitä käytetään kaikissa sellaisissa valmisteissa, joiden tarkoituksena on värjätä hiuksia.
- Esim.
- -Shampoissa, hoitoaineissa tai muotoilutuotteissa, jotka värjäävät hiuksia.
- -Ns. sävytteissä tai värivaahdoissa eli kaikissa sellaisissa värivalmisteissa, joihin ei lisätä hapettavia ainesosia.
- -Hapettumiseen perustuvissa värivalmisteissa, joita myydään usein nimikkeillä kevyt- ja kestovärit.
- -Vaalennusaineissa.
- 10.Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen?
- Sähkökemiallisesti kiinnittyviä suoraväriaineosia on kahdenlaisia: negatiivisesti varautuneita sekä positiivisesti varautuneita. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiinin positiivisesti varautuneisiin kohtiin, ja positiivisesti varautuneet suoraväriaineosat kiinnittyvät negatiivisiin kohtiin.
- 11.Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi?
- Väripakkauksen sisällä olevat hapettuvat väriaineet ovat värittömiä, ja siksi niitä kutsutaan usein myös esiväriaineiksi. Esiväriaineet muuttuvat värillisiksi vasta, kun ne reagoivat hapen kanssa.
- 12. Mitkä värjäysmenetelmät sisältävät esiväriaineita?
- Välittömästi hapettuva- menetelmä sekä jälkihapettuva- menetelmä.
- 13. Mitä musta ”hennatatuointi” sisältää ja miksi se voi olla ottajalleen vaarallinen?
- Se sisältää synteettisiä hapettuvia väriainesosia, jotka kuuluu voimakkaimmin allergiaa aiheuttaviin kosmeettisiin hapettuviin väriainesosiin. Koska mustassa "hennatatuoinnissa" tämä väriainesosa jää iholle pitkäksi aikaa, se ehtii herkistää huomattavasti enemmän kuin sama ainesosa hiusvärin keskimäärin 30 minuutin vaikutusajalla. Mitä useammin ja pidempään henkilö altistuu kyseiselle ainesosalle, sitä todennäköisemmin hänelle voi syntyä allergia aineosaa kohtaan.
- 14. Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli ”happivaurio” syntyy?
- Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia. Tätä ilmiötä ei voi estää mitenkään tai palauttaa millään keinolla. Tavallisimpia hiustuotteissa käytettyjä happea vapauttavia aineita ovat vetyperoksidi, persulfaatit sekä bromaatit.
- 15. Mikä värjäysmenetelmistämme aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi?
- Vaalennusainekäsittelyt, sillä vaalennusaineen sisältämät persulfaatit ovat tehokkaita hapenvapauttajia.
- 16. Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värittelyn (värjäyksen) yhteydessä?
- Hiuksen kaikki rikkisidokset katkeavat.
- 17. Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? Miltä se tuntuu ja näyttää? Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa?
- Happivauriot näkyvät hiuksessa kiillottomuutena, sähköistymisenä, hiusten tunnun karkeutumisena, hiusten helppona takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeana selvittämisenä. Pelkkä silmämääräinen tutkalu ei riitä, vaan on tunnusteltava hiuksia tarkasteltava niiden valontaittokykyä ja eroja eri kohdissa hiuksia, jotta näkee myös aavistuksenomaiset erot hiusten rakenteessa eli esim, niin sanotut erilaisten käsittelyiden tyvikasvurajat. Hiusten rakenne voi vaihdella eri puolilla päätä, joten hiuksia tulisi tarkastella joka puolelta. Joskus rakennevaurioita voi olla hankala tunnistaa, sillä muotoilutuotteet, shampoot ja hoitoaineet voivat pinnoittaa hiusta tehokkaasti.
- 18. Miten otat huomioon happivauriot hiusten käsittelyissä?
- Rakennevaurioitunut hius on heikompi kestämään uusia hapettavia käsittelyjä, koska rakennevaurioituneessa hiuksessa on katkenneita rikkisidoksia. Aina kun tälläiseen hiukseen tehdään uusi hapetevärjäys tai vaalennus, on vaarana, että hius ei enää pysy kasassa sillä rikkisidoksia katkeaa niin runsaasti. Rakennevauroituneita hiuksia käsiteltäessä tulee ottaa tämä huomioon.
Hyvää ja tarkkaa työtä, tehtävät suoritettu :)
VastaaPoista