perjantai 20. maaliskuuta 2020

Permanentin perusteet-tehtävä

Hiusten peseminen ja hoitaminen ennen permanenttia:
Hiukset pestään syväpuhdistavalla shampoolla yleensä aina ennen permanenttia. Tämä vähentää hiusten liukkautta. Hoitoainetta ei laiteta, paitsi jos hiukset ovat todella huonossa kunnossa, niin esimerkiksi viikko ennen permanenttia kannattaa harkita esim. olaplex-hoitoa. Olaplexin voi laittaa myös permanentin sekaan.

Permanentin työvälineiden valinta:
Permanentin aikana on tärkeää huolehtia sekä asiakkaan että itsensä suojaamisesta. Asiakkaalla tietenkin kappa, niskaliina, sekä vanunauha jotta aine ei valu naamalle. Työntekijällä hanskat kädessä.  Hiukset jaotellaan permanenttikammalla. Hiusten tasaisesti kiertämiseen tarvitaan myös latvapapereita. Päätetään minkä kokoisilla rullilla permanenttikäsittely tehdään, ja otetaan sopivat metallittomat rullat. Tarvitaan myös piikkejä, joilla estetään kuminauhaa katkaisemasta hiuksia. Permanenttiaine levitetään yleensä omasta nokallisesta tuotepullostaan. Tuote voidaan levittää myös nokkapullolla tai sienellä muovikulhosta annostellen. Vaahtoavat tuotteet levitetään pakkauksen ohjeen mukaisesti. Geelimäiset aineet voidaan levittää siveltimellä tai nokkapullolla. Tuotteen vaikutusajalla hiukset voidaan lämmön tasaamiseksi peittää muovihupulla tai -kelmulla.Lisäksi voidaan käyttää erilaisia lämpölaitteita. Permanentin kiinnitysaine voidaan levittää kiinnitysaineen pullon nokalla, levityssienellä, tai nokkapullolla. Pullon sivussa voi olla käyttöä helpottava mitta. Laimentamiseen tarvitaan astia ja mitta.

Taivuttimen valinta: 
Permanentissa käytetyt taivuttimet eli rullat valitaan niin, että niillä saavutetaan asiakkaan haluama tulos. Rullat vaikuttavat kiharan muotoon (pyöreä, kulmikas..) ja kiharan kokoon. Pienillä tullilla tulee pientä kiharaa, isoilla isompaa. Hiukset saa taipumaan pyöreästi permanenttirullilla, patukoilla jne. Lainekas ja kulmikas lopputulos saadaan puristimilla. Kulmikas muoto voidaan saavuttaa myös kulmikkailla permanenttirullilla.  Erilaisilla työvälineillä saadaan aikaan monipuolisesti erilaisia muotoja. Kiharan kokoon vaikuttavat myös hiusten rakennevauriot: Jos esim. latvoissa on runsaasti rakennevaurioita, niin latva saattaa katketa, kiharasta tulla veltto, tai kiharasta voi tulla erittäin veltto. Voimakkaasti rakennevaurioituneeseen hiukseen ei voida saada kaunista, jäntevää kiharaa. Vaikuttavia tekijöitä ovat myös hiusten venyminen, pituus, aineen valinta ja vaikutusaika, permisaineen ja kiinnitysaineen imeytyminen, kiinnitys ja hiusten tiheys. Mitä vähemmän hius venyy rullauksen aikana, sitä huonommin kihara säilyy rullan läpimitassa. Jos hiukset on todella pitkät, voidaan käyttää kaksoisrullausta. Tällöin vältetään ilmiö, jossa latvat ovat kiharrammat kun tyvi. Permisaineen ja kiinnitysaineen tulee imeytyä mahdollisimman tasisesti hiukseen, jotta saadaan tasainen ja rullan kokoinen kihara. Epätasaisesti imeytyneet aineet=epätasainen kihara. Kiinnityksessä tulee noudattaa valmistajan antamia vaikutusaikoja. Liian lyhyt vaikutusaika=saattaa jättää osan rikkisidoksista kiinnittymättä, jolloin kiharasta tulee veltto. Liian pitkä vaikutusaika=aiheutaa hiukselle lisää pysyviä rakennevaurioita, sillä aineesta vapautuu happea. Happi katkaisee kaikki rikkisidokset uudelleen ja hiuksen rakenne vaurioituu pysyvästi. Hiusten paksuudesta riippuen kihara näyttää erilaiselta. Tuuheissa hiuksissa kiharat näyttää runsailta, siksi voidaan valita isompi koko. Pitkissä hiuksissa maan vetovoima vetää niitä puoleensa, jolloin tyvialue näyttää suoremmalta kuin latvat, sillä tyvi on kiertynyt vähemmän rullille kuin latva.

Rullaussuunnan valinta:
Rullaussuunta vaikuttaa siihen, miltä hius tulee näyttämään kiharana, ja miten se tulee laskeutumaan. Perusperiaate on se, että hiukset rullataan sinne suuntaan minne ne halutaan laskeutumaan. Tämä toimii hyvin lyhyissä hiuksissa. Jos esimerkiksi halutaan spiraalikiharaa, hiukset rullataan pystysuunnassa. Jos taas halutaan aaltomaista kiharaa, hiukset rullataan vaakasuunnassa.

Hiusten osittaminen:
Hiusten ositustapa riippuu permanentin tavoitteesta, hiusten paksuudesta, tiheydestä ja hiusten pituudesta. Osittaminen on jakausten tekemistä. Jakaukset voivat olla suoria, siksak-muotoisia tai sekavasti epätasaisia, halutun lopputuloksen mukaan.

Hiusten taivuttaminen työvälineelle:
Hiusosio kammataan ennen rullausta. Hiukset voidaan kammata tiheäpiikkisellä kammalla, jolloin saadaan kaikki hiukset kammattua tasaisesti ja saadaan kimmoisa ja jäntevä kihara. Hiukset voidaan myös kammata harvaoiikkisellä kammalla, jolloin hiukset kampautuu epätasaisesti ja saadaan aikaan jäntevyydeltään vaihtelevaa kiharaa. Latvapaperilla helpotetaan latvojen tiukkaa ja tasaista kiertämistä rullalle. Se asetetaan latvojen yli niin, että hiusosio jää paperin ja rullan väliin. Rullatessa hiukset eivät saada jäädä taitteelle, hiusten tulee jakautua tasaisesti koko rullalle, rullauksen aikana molemmat päät pysyy yhtä etäällä hiuspohjasta, hius asettuu rullan koko leveydelle mahdollisimman suoraan kasvupaikaltaan. Hiusta tulee jännittää mahdollisimman tasaisesti, jotta näin on on hiusten oltava tasaisen kosteat ja sitä on venytettävä tasaisella vedolla samalla kun hiusta kierretään rullalle. Mitä enemmän hius venyy, sitä jäntevämpää kiharaa saadaan aikaan.

Rullan kiinnitys;
Rulla kiinnitetään yleensä paikoilleen siinä olevalla kumisella tai silikonisella joustavalla nauhalla. Kun rulla kiinnitetään paikoilleen, hiukset pidetään jännittyneinä ja samalla toisella kädellä venytetään nauha rullan toiseen päähän kiinni. Nauhan tarkoitus on pysäyttää rulla paikalleen, jolloin rullan ympärillä olevat hiukset pysyvät jännityksessään permanenttiaineen levityksen ajan, Nauha kiinnitetään siten, että se ei paina tyvihiuksia. Myös kampauspiikin voi asettaa rullan ja kuminauhan väliin, jotta nauha ei katkaise tyvihiuksia.

Permanenttiaine:
Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa. Tavallisin pelkistin on tioglykolihappo. Jotta se voi luovuttaa vetyä, tulee sen olla emäksisessä liuoksessa. Tästä syystä permanenttiliuoksiin lisätään jotain emäksistä ainesosaa esim.ammoniakkia tai etanoliamiinia. Hiukseen päästyään vetyatomit sitoutuvat hiuksen rikkiatomeihin ja katkaisevat rikkisidoksen. Mitä kauemmin aine vaikuttaa, sitä enemmän se rikkoo rikkisidoksia. Permanenttiaine sisältää myös hiusta hoitavia aineita ja teknisiä ainesosia, joilla aine saadaan helppokäyttöiseksi.Permanenttiaine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaisesti. Kampaajan tulee tietää mikä aine on paras asiakkaan hiuksille. Permanenttiaine pyritään levittämään mahdollisimman tasaisesti kaikkiin kiharrettaviin hiuskiin. Aine levitetään yleensä nokkapullolla. Levityksessä täytyy olla tarkkana, että viimeisenä levitetään eniten rakennevaurioituneimmille kohdille. Permanenttiaineiden ohjeiden vaikutusaikoja kannattaa noudattaa. Jos hiukset pidetään lämmössä vaikutusaika on lyhyempi, ja jos hiukset ovat rakennevaurioituneet tulee vaikutusajan olla lyhyempi. Vaikutusajan aikana kihara tulee testata, eli katsoa miten hius on kihartunut. Kun vaikutusaika on mennyt, hiuksille tehdään välihuuhtelu.

Kiinnitysaine:
Kiinnitysaineen yleisin vaikuttava aine on vetyperoksidi. Hiuksissa oleva emäksinen neste neutralisoi kiinnitysaineen hapon ja happi pääsee irtoamaan vetyperoksidista. Kiinnitys tehdään yleensä kaksivaiheisesti. Ensin rullille levitetään kiinnitysainetta mahdollisimman tasaisesti. Vaikutusajan jälkeen rullat puretaan, ja loppu kiinnitysaine lisätään hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Sen vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan.

Jälkikäsittelyt ja hiusten kuivaaminen:
Hiukset kuivataan pyyhkeellä ja hiuksiin levitetään kosteuttava/rakennepaikkaava hoitoaine. Lopuksi hiukset kuivataan tai kammataan haluttuun muotoon käyttäen apuna erilaisia muotoilutuotteita. Kotihoitotuotteiden myynnissä asiakasta on neuvottava tuotteiden käytössä: miten, milloin ja miksi. Permanenttikiharalle sopii varsin hyvin kosteuttavat ja rakennepaikkaavat tuotteet.

Digitaalinen portfolio (Tehtävä 6)

Nimeni ja tuleva ammattini: Jade Peltonen, kampaaja. Opintoni, omat vahvuusalueeni ja työkokemukseni: Kampaajan opinnot+parturikurssi sekä e...